Een leuk en gezond alternatief voor op verjaardagen.
Dit heb je nodig:
– 3 rijpe bananen
– 50 gram dadels (zonder pit)
– 3 eieren
– 150 g amandelmeel of havermoutmeel (verkrijgbaar bij grotere supermarkten, Holland & Barret en de natuurwinkel)
– 2 theelepels bakpoeder
– snufje zout
– 60 g grof gehakte noten (bijvoorbeeld walnoten, amandelen, hazelnoten)
Zo maakt je het:
– Verwarm de oven voor op 175 °C. Hak de noten met een mes of doe het kort in de keukenmachine. Bewaar ze daarna apart in een schaaltje. Doe de dadels en bananen in de keukenmachine en mix tot een glad mengsel.
– Klop in een kom de eieren met zout luchtig (2 minuten). Meng dan de eieren voorzichtig door het bananenmengsel en spatel ook het amandelmeel, de bakpoeder en de gehakte noten erdoor. Roer dit goed door tot je een egaal mengsel hebt.
– Vet een cakevorm in of doe hier bakpapier in. Giet het mengsel in de cakevorm en bak in 45 minuten goudbruin.
Als de cake te snel donker wordt, kun je het blik afdekken met wat aluminiumfolie. Test met een lang saté prikker of de cake gaar is. Als hij er schoon uit komt is hij gaar. Laat het bananenbrood goed afkoelen voor je het uit de vorm haalt.
Variatietips:
Voeg ook een keer een theelepel kaneel toe!
In plaats van amandelmeel, havermoutmeel en bakpoeder kun je er ook voor kiezen om zelfrijzend bakmeel te gebruiken.
Geniet ervan!
Voedingswaarde per plakje
(uit één cakevorm gaan ongeveer 10 plakken)
energie: 207 kcal
koolhydraten: 12 g
eiwitten: 6 g
vet: 14 g
waarvan verzadigd vet: 2 g
waarvan onverzadigd vet: 12 g
vezels: 3 g