Wie jarig is trakteert! Komende week ben ik (Yteke) jarig en dan vind ik het ontzettend leuk om iets lekkers op tafel te zetten. Deze gezondere chocolate chip cookies zijn leuk om te maken en nog leuker om te serveren.
Deze koekjes zijn lactosevrij, plantaardig, veganistisch, zonder ei, zonder boter, zonder bloem, zonder toegevoegde suiker (alleen een beetje in de chocolade die ik gebruikte) én geschikt in een energiearm, cholesterolverlagend en koolhydraat verlaagd dieet.
30 minuten bereidingstijd
Kan 1 of 2 dagen bewaard worden of worden ingevroren.
INGREDIËNTEN VOOR 28 KOEKJES
3 rijpe bananen
180 gr havermout
20 dadels (kun je gewoon bij de Jumbo kopen)
50 ml olie (ik gebruikte kokosolie, eventjes laten smelten)
Snufje kaneel
Snufje zout
75 gr 85% cacao chocolade
BEREIDINGSWIJZE
1. Doe de gepelde bananen in een ruime mengkom. Stamp ze helemaal fijn met een aardappelpureestamper of prak met een vork.
2. Doe hier de havermout bij.
3. Snijd de dadels over de lengte in en verwijder de pitten. Snijd vervolgens in stukjes. Doe dit in de mengkom erbij.
4. Doe de gesmolten olie, kaneel en zout in de mengkom.
5. Snijd de chocolade in stukjes en doe er ook bij. Roer goed door elkaar en laat 15 minuten staan.
6. Leg een bakplaat met bakpapier klaar. Verwarm de oven voor op 180ºC. Schep een lepel van het mengsel op en plaats op de bakplaat om koekjes te maken. De koekjes spreiden niet uit tijdens het bakken zoals klassieke chocolate chip cookies, dus je hoeft er niet veel ruimte tussen te houden. Herhaal dit totdat al het beslag op is. Bak de koekjes in 25 minuten goudbruin.
Variatietip: Vervang de dadels door een flinke hand rozijnen. De chocolade kun je (gedeeltelijk) vervangen door hazelnoten of walnoten.
VOEDINGSWAARDE PER KOEKJE
Kcal: 82 kcal
Koolhydraten: 11 gram
Eiwitten: 1,2 gram
Vetten: 3,4 gram
Waarvan verzadigd: 2,2 gram