Je kan er tegenwoordig niet meer omheen, al die chocoladeletters, schuimpjes, banketstaven… en om dan maar niet te spreken over de loads aan pepernoten! Ik krijg elk jaar weer het idee dat ze eerder in de schappen van de supermarkt liggen. Dat doen ze slim, daar is over nagedacht. In september loop je er nog standvastig voorbij en denk je met de zomer nog in je bol “Goh, nu al?!”. Maar dan gedurende oktober/november wordt de verleiding steeds groter om zo’n zakje strooigoed mee naar huis te nemen. Wanneer je bezig bent met gezonder eten of afvallen kan dit het behalen van je doel in de weg staan. Vooral als je dit ritueel vanaf september al inzet.
Sinterklaasavond is nog niet geweest of het strooigoed is vervangen door de kerstkransjes, chocoladetakjes en het spijsbrood. Weer verleidingen… Heel begrijpelijk dat dit voor velen een valkuil is.
Daarom hebben we 8 tips opgesteld om de feestdagen gezond(er) door te komen!
Tip 1: Hou het “feest eten” echt alleen op de feestdagen
Bewaar de pepernoten, schuimpjes en taai-taai voor 5 december en geniet er dan lekker van. Één dag maakt geen verschil wanneer zes dagen gezond zijn geweest. Daar bedoelen we mee dat je best wat meer en wat ongezonder kan eten op het avondje van Sinterklaas wanneer je de rest van de week gezond gegeten hebt. Je komt hier niet direct van aan.
Tip 2: Gebruik geen snoep als decoratie.
Je ziet ze wel eens liggen, van die zuurstokjes of chocolaatjes die je in de kerstboom kan hangen. Ziet er hartstikke leuk uit, maar waarom eetbare decoratie?! Vroeg of laat zijn ze op en dan is je kerstboom ook nog eens een stuk minder versierd. Min- min situatie dus.
Versier je boom gewoon met de mooiste kerstballen en slingers en het is net zo gezellig! Dit geldt ook voor de kerstkransjes op tafel, vervang dit door een paar kaarsen met wat hulsttakjes en de kerstsfeer is gecreëerd.
Tip 3: Je kan nog steeds volop genieten door betere voedingskeuzes te maken.
Concentreer je op de lekkere én gezonde producten. Want die zijn er zeker. Tijdens het kerstdiner kan je nog steeds genieten door betere voedingskeuzes te maken. Geniet van je stuk vlees, schep ruim op van verschillende groenten en kies voor de volkorenproducten in plaats van de witte variant. Op die manier ben je al een stuk gezonder bezig!
Tip 4: Sla geen maaltijden over.
Een grote fout die nog vaak gemaakt wordt is het overslaan van maaltijden ter compensatie. Wanneer je bijvoorbeeld je lunch overslaat om daarmee het kerstdiner te compenseren, is de kans groot dat je met veel honger aan het kerstdiner begint. Dit zorgt er weer voor dat je waarschijnlijk meer eet dan dat je wil of je had voorgenomen. Dit werkt averechts. Eet op 1e en 2e kerstdag dus gewoon je ontbijt en lunch, eventueel kan je deze wel wat kleiner maken dan normaal. Maar sla zeker geen maaltijden over!
Tip 5: Geen groot bord vol.
Kies voor kleine bordjes tijdens het kerstdiner en schep van alles een beetje op. Hierdoor zijn de porties minder extreem en is de kans kleiner dat je teveel eet. Doe dit met het toetje net zo, kleine schaaltjes of bakjes.
Tip 6: Goed begin is het halve werk.
Begin het kerstdiner met bijvoorbeeld een salade of soep. Hierdoor is je maag al deels gevuld waardoor je minder ruimte over hebt voor het dessert. Because we don’t have another stomach for dessert ;).
Tip 7: Wees actief!
Zet het eten tijdens de feestdagen op de tweede plek. Besteed meer aandacht aan het samen zijn met familie en vrienden en ga bijvoorbeeld met z’n allen naar buiten voor een frisse winterwandeling! Hierdoor kan je niet binnen snoepen van wat er op tafel staat. Bovendien stimuleert bewegen de stofwisseling en zorgt het ervoor dat afvalstoffen in het lichaam sneller worden verwerkt.
Tip 8: Rustig eten en geniet!
De laatste tip geldt voor de feestdagen maar eigenlijk ook in het algemeen. Eet bewust en neem de tijd om te proeven wat je in je mond gestopt hebt. Er zijn zoveel lekkere smaken en wanneer je rustig kauwt kan je hier veel meer van genieten. Interessant feitje: het duurt ongeveer 20 minuten voordat er van de maag een seintje naar de hersenen wordt gestuurd dat hij vol zit. Als je veel opschept en te snel eet, kan het zijn dat je al lang vol zit maar je dit nog niet merkt. Daar zit je dan, met buikpijn en een broek of rok die ineens veel te strak zit. Dat wil je natuurlijk voorkomen.
Weet wat je eet!
- 1 schuimpje 20 kcal / 5 g koolhydraten
- pepernoten (3 stuks) 10 kcal / 2 koolhydraten
- taaitaai (mini) 15 kcal / 4 g koolhydraten
- marsepein (1 stukje 25 gram) 110 kcal / 16 g koolhydraten
- speculaasbrok (25 gram) 120 kcal / 16 g koolhydraten
- banketletter (1 stukje van 25 gram) 115 kcal / 13 g koolhydraten
- gevulde speculaas (blokje 30 gram) 145 kcal / 16 g koolhydraten
- kerstkrans (1 stukje van 25 gram) 115 kcal / 13 g koolhydraten
- oliebol (1 stuks van 65 gram) 165 kcal / 27 g koolhydraten
- appelbol (1 stuks) 578 kcal / 66 g koolhydraten
- appelflap (1 stuks) 360 kcal / 36 g koolhydraten
Welke tip vond jij het nuttigst en ga je tijdens de feestdagen toepassen? Laat het ons weten
Samen komen we de feestmaand gezond door en blijven we in shape :-)!