Zaterdag is het Bevrijdingsdag. Een dag waarop we onze vrijheid mogen vieren. Ik (Yteke) ging daarom op zoek naar typische Nederlandse gerechten die je kan eten op deze Hollandse feestdag. En wat is een typisch Hollands borrelhapje? De bitterbal! Deze Gezonde Hollandse bitterbal is leuk om te maken, lekker en gezond om te eten.
Wat heb je nodig voor 12 stuks?
• 450 gram pompoen blokjes – Gebruik bijvoorbeeld voorgesneden pompoenstukjes uit de diepvries of koelvak
• 3 el havermeel of havermout
• 1 ei
• 130 gr paneermeel
• snufje zout
• 1 tl gemberpoeder of komijnzaad
• scheutje zonnebloemolie
Voor de honing-mosterd dip
• 1 el honing
• 2 el (Franse)mosterd
• 1 el water om te verdunnen
Zo maak je het:
Bereidingswijze:
1. Breng een pan met ruim water aan de kook. Kook hierin de pompoen blokjes in ongeveer vijf minuten tot ze zacht zijn. Dit meet je doordat je ze gemakkelijk met een vork kan prikken.
2. Giet het water af en prak de pompoen met een pureestamper of staafmixer met een snuf zout, gemberpoeder en de havermout.
3. Neem twee schaaltjes Klop in het ene bord het ei los en doe in de andere kom het paneermeel.
4. Schep een eetlepel van het pompoen mengsel in je hand, vorm er een bolletje van wentel voorzichtig door het ei en vervolgens door de paneermeel. Ga door tot je alle balletjes gemaakt hebt. Zorg dat elk balletje goed bedekt is met paneermeel.
Opties om te verwarmen
• Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de balletjes gaar in 20 tot 25 minuten. Draai ze af en toe om. Ze zullen niet bruin worden maar wel semi knapperig. Dit is de meest gezondere manier.
• Verhit een scheutje Zonnebloemolie in een pan en bak de balletjes in twee porties knapperig. Keer ze regelmatig om. Deze bereiding zorgt ervoor dat ze iets meer vetten gaan bevatten.
Voedingswaarde per bitterbal:
Energie: 56 kcal
Eiwit: 2,3 gram
Koolhydraten: 9,1 gram
Vetten: 0,9 gram
Waarvan verzadigd: 0,3 gram
Voedingsvezels: 1 gram
Om het recept koolhydraatarmer te maken kan je ook nog zelf koolhydraatarm paneermeel maken op basis van amandelmeel of fijngemalen lijnzaad.