Een veelvoorkomende vraag in de spreekkamer is: ‘wat is nu een gezond tussendoortje?’. Hier zijn vele variaties op te bedenken. Dit recept kan toegepast worden op het persoonlijke dieet wat je volgt: koolhydraatarm, vezelrijk, verlagen van het cholesterol en zelfs met een paar aanpassingen een energierijk tussendoortje voor kinderen. Ook kan het gebruikt worden bij een energiebeperking als ontbijt. Het zijn lekkere havermout pindakaas balletjes. In een kwartier was ik (Yteke) klaar en ze zijn gemakkelijk te bewaren in de koelkast, bederven doen ze bijna niet.
Dit heb je nodig voor 12 baLletjes
• 100 gram havermout
• 2 eetlepels gebroken lijnzaad
• 125 gram 100% pindakaas
• 2 eetlepels honing
• 25 gram gemengde noten
• 15 gram pompoenpitten of andere zaden
Energierijke versie:
• 100 gram chocolade toevoegen, bijvoorbeeld van paaseitjes.
Koolhydraatarme versie:
• Gebruik 150 gram pindakaas en 1 eetlepel honing. Voeg naar smaak nog 50 gram extra pure chocolade toe. Je kan ook kiezen voor cacaopoeder in plaats van chocolade.
En zo maak je het:
Voeg de ingrediënten bij elkaar in de kom. Ik heb zelf eerst de havermout en pindakaas met elkaar gemengd. Daarna de noten en pompoenpitten fijn gehakt en deze toegevoegd. Voeg daarna eventueel de chocolade in fijne stukjes toe en als laatste de honing. Meng dit met een vork of lepel goed door elkaar.
Begin daarna met het kneden van de balletjes. Pakje een klein klompje en druk dit een paar keer goed fijn tussen je handen en draai er daarna een balletje van.
Je kan het direct serveren en de overige balletjes bewaren in de koelkast.
Voedingswaarde per balletje
Energie: 132 kcal (met chocolade 157 kcal)
Eiwitten: 5 gram
Koolhydraten: 9 gram (koolhydraatarme versie 7 gram)
Vetten: 8 gram
Waarvan verzadigd: 1 gram
Voedingsvezels: 2 gram