Deze zelfgemaakte voedzame havermoutmuesli heb ik (Janneke) vorige week gemaakt. Samen met yoghurt en fruit kan is dit een heerlijk ontbijt (lunch kan natuurlijk ook) waar ik de hele ochtend mee vooruit kan.
Wat heb je nodig voor havermoutmuesli?
4 koppen havermout of havervlokken (± 200 g)
1 kop sesamzaad (± 50 g)
1 kop zonnebloempitten (± 50 g)
1 kop pompoenpitten (± 50 g)
2 koppen gehakte noten (± 150 g)
2 theelepels kaneel
6 eetlepels notenolie
4 eetlepels honing
1 kop rozijnen (± 50 g)
1 kop dadels, fijngehakt (± 50 g)
BENODIGDHEDEN
– bakplaat
– bakpapier
Zo maak je havermoutmuesliT
• Verwarm de over voor op 160 graden. Bekleed de bakplaat met een royaal stuk vetvrij papier.
• Doe de havervlokken, zaden, noten en kaneel in een mengkom en roer ze door elkaar.
• Meng in een kop de olie en de honing, en giet dit mengsel over de droge ingrediënten in de kom. Roer alles goed door elkaar.
• Doe dit mengsel over op de bakplaat. Verspreid het met de bolle kant van een houten lepel.
• Zet de plaat in de oven en bak de muesli 25 minuten.
• Haal de plaat uit de oven en meng de muesli meteen met de dadels en rozijnen.
• Laat een uur afkoelen en doe het dan in een luchtdicht afsluitbare bus of plastic doos.
Variatie: In plaats van dadels en/of rozijnen kun je gebruik maken van ander gedroogd fruit, zoals appels, abrikozen of cranberry’s.
Voedingswaarde per portie:
Energie: 445 kcal
Eiwit: 17 g
Koolhydraten: 36 g
Vetten: 20 g
Voedingsvezels: 3 g
1 portie = 200 ml halfvolle yoghurt met 6 eetlepels havermoutmuesli en 75 g vers of diepvries fruit (bijvoorbeeld aardbeien, blauwe bessen, frambozen)