Vandaag is het tijd voor Hollandse kost: stamppot bieten. Dit is een favoriet recept van mij (Janneke), ik ben echt een liefhebber van stamppotten :-). Rode bieten zijn nu volop verkrijgbaar en naast het koken kan je veel meer met deze groente. Je kan ze roosteren, in een salade eten, door de hummus pureren, er soep van koken en stamppot van maken.
Wat heb je voor 4 personen>?
800 g aardappelen
500 g (voorgekookte) bieten
1 ui
1 fris zure appel (Elstar bijv.)
250 g magere spekreepjes
2 eetlepels halfvolle yoghurt
Zo maak je het
• Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook de aardappelen in ca. 20 minuten gaar.
• Bak de magere spekreepjes knapperig in een koekenpan in ongeveer 6-7 minuten. Voeg de gesneden ui toe en bak 3 minuten mee. Voeg de gesneden bietjes toe en bak 5 minuten mee. Schep de gesneden appel door het bietenmengsel.
• Giet de aardappelen af. (eventueel het kookvocht opvangen om in puree te gebruiken). Stamp de aardappelen met twee eetlepels yoghurt met een pureestamper tot een smeuïge puree.
• Schep het bietenmengsel erdoor.
Eet je koolhydraatarm? Vervang dan de helft van de aardappelen door koolraap, knolselderij of pastinaak. Laat de appel weg en voeg 100 g extra spekjes toe.
Eet smakelijk!
Voedingswaarde per portie:
Energie: 460 kcal
Eiwitten: 19 gram
Koolhydraten: 50 gram (29 gram koolhydraatarme versie)
Vetten: 18 gram
Vezels: 8 gram