Dit is een simpele, snelle doe-het-zelf-lasagne van “ Koken met Karin” voor 4 personen! Op de website kokenmetkarin.nl kun je nog meer heerlijke recepten zonder zakjes en pakjes vinden.
Dit heb je nodig voor 4 porties:
12 lasagne vellen
300 g mager rundergehakt of vegetarisch gehakt
100 g geraspte kaas
1 grote ui
1 courgette
1 paprika
1 knoflookteen
2 blikken (à 400 g) tomatenblokjes
evt. scheutje (witte of rode) wijn
1 eetlepel gedroogde oregano
1 bosje verse basilicum
scheutje olie
zout & peper
Dit heb je nodig voor de bechamelsaus:
40 g boter
40 g bloem
500 ml melk
snufje nootmuskaat
zout & peper
Zo maak je de lasagne:
- Oven voor verwarmen op 200 °C.
- Snipper de ui en knoflook en fruit samen 5 minuten zachtjes in wat olie in een braadpan.
- Voeg het gehakt toe en bak op hoog vuur rul, tot het roze er een beetje vanaf is.
- Snij onder tussen de paprika in reepjes en de courgette in blokjes en voeg toe aan het gehakt. Laat het een minuut of 5 meebakken. Blus eventueel af met een scheutje wijn en laat even pruttelen.
- Voeg de blikken tomaat toe plus oregano, zout en peper.
- Breng aan de kook en laat zonder deksel op hoog vuur een kwartiertje pruttelen.
- Snij op het laatst de basilicum in reepjes en roer er doorheen.
Zo maak je de bechamelsaus:
1. Smelt de boter in een pan met dikke bodem.
2. Klop met een garde 1 minuut de bloem erdoor tot een papje.
3. Giet in scheuten de melk erbij, al kloppen tegen de klontjes. Laat op laag vuur in 10-15 minuten gaar worden onder af en toe roeren.
4. Voeg peper, zout en nootmuskaat toe. Het moet een vrij dunne saus zijn. Zo niet: extra scheut melk erbij.
Lasagne samenstellen:
1. Schep wat bechamelsaus in een ingevette lasagnevorm, dan pastavellen, gehaktsaus, bechamelsaus, geraspte kaas, etc. Eindig met pasta en bechamelsaus plus de rest van de kaas.
2. Bak in de oven in 30-45 minuten gaar en mooi gekleurd.
Onze tip voor voldoende groente:
We hebben dagelijks minstens 250 g groente nodig. De groentes die we verwerken in pasta- en rijstgerechten zijn echt niet voldoende. Het is daarom gezond (en lekker!) bij dergelijk gerechten altijd een salade erbij te eten! Bijvoorbeeld tomaat, komkommer, puntpaprika, mais en rucula.
Voedingswaarde per portie:
Energie: 725 kcal
Eiwitten: 45 gram
Koolhydraten: 65 gram
Vetten: 120 gram
Waarvan verzadigd: 55 gram
Vezels: 5 gram