Quiche of hartige taart? Weet jij het verschil, ik gebruik de termen vaak door elkaar. De verschillen zijn ook maar klein leert een zoektocht op internet. Een hartige taart kan dicht zijn aan de bovenkant, terwijl
een quiche open hoort te zijn. Een quiche kun je op allerlei manieren maken maar een echte quiche heeft een vulling van room, eieren met vaak nog andere ingrediënten. Bijvoorbeeld kaas, maar ook met vlees, vis of groenten is het heerlijk. Een hartige taart kan zonder room en eieren worden bereid. Volgens deze definitie is dit recept dus een hartige taart!
Wat heb je nodig voor 4 porties:
250 g cherrytomaatjes
500 g broccoli
1 avocado
150 g havermout
50 g hazelnoten
3 el gedroogde dragon
2 eieren
100 g geitenkaas (in plakjes)
snufje zout
4 el olijfolie
Dit heb je nodig:
Keukenmachine
Bakpapier
Deegroller
Quichevorm
Ovenschaal
En zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Maal de havermout en hazelnoten fijn in de keukenmachine. Voeg 2 el dragon, de eieren, het zout en 3 el olijfolie toe en mix tot een licht kleverig deeg. Vorm een bal van het deeg. Leg het deeg op een vel bakpapier en rol met een deegroller uit tot een lap die iets groter is dan de quichevorm. Vet de quichevorm in met wat olie en bekleed de bakvorm met het deeg. Druk de randen aan. Bak 10 min. in het midden van de oven. Haal deze daarna eruit.
2. Snij de broccoli in stukjes en kook deze 5 min, je kunt de hele broccoli koken dus ook de stronk. Giet af en spoel onder koud stromend water. Snijd ondertussen de avocado overlangs doormidden, verwijder de pit en schep met een lepel het vruchtvlees uit de schil. Doe de broccoli (inclusief de stronk), avocado, geitenkaas en de rest van de dragon in de keukenmachine en maal tot een gladde puree. Breng op smaak met peper en zout.
3. Schep het in de quichevorm (die al 10 min. in de oven heeft gestaan) en bak de quiche nog 25 min. in het midden van de oven. Dek de quiche halverwege af met aluminiumfolie als hij te donker wordt.
4. Halveer ondertussen de tomaatjes en leg ze met de snijkant naar boven in een ovenschaal. Besprenkel ze met de rest van de olijfolie en breng op smaak met zout. Zet de tomaatjes bij de quiche in de oven en bak 20 min. mee. Haal de quiche en de tomaatjes uit de oven. Verdeel de tomaatjes over de quiche en serveer.
Eet smakelijk!
Variatietip: De quiche is ook lekker met zalm in plaats van geitenkaas
Voedingswaarde per portie:
Energie: 550 kcal
Eiwit: 20 g
Koolhydraten: 64 g
Vet: 24 g
Voedingsvezels: 10 g