Een heerlijke vegetararische en voedzame Mexicaanse bonenschotel met tortillachips die je op verschillende manieren kunt maken. Leuk om te weten is dat de Mexicaanse keuken een samenvoeging is van de Azteekse en de Spaanse keuken. De Azteken gebruikte veel maïs, bonen, aardappelen en pepers. Toen de Spaanse veroveraars in het Aztekenrijk arriveerden brachten zij hun eigen gerechten en ingrediënten mee. Hierdoor werden beide keukens samengevoegd en ontstonden er heerlijk gerechten.
Wat heb je nodig voor de bonenschotel (4 personen)?
• 1 ui
• 1 teen knoflook
• 1 gele en 1 rode paprika
• snuf cayennepeper
• 1 tl komijnpoeder
• 1 tl koriander (gemalen)
• zout en peper
• 1 blik tomatenblokjes
• 1 klein blikje tomatenpuree (70 g)
• olie
• bonenmix uit pot of blik (ca. 250 g)
• tortilla chips naturel (ca.100 g)
• geraspte kaas (ca. 100 g)
Wat heb je nodig voor de guacomole?
• 1 rijpe avocado
• 1 kleine rode ui
• sap van een halve limoen
• eventueel een rode peper (neem peper uit de molen als je niet van pittig houdt)
• 1 teentje knoflook
Benodigdheden:
Ovenschaal
Zo maak je de bonenschotel:
1. verwarm de oven voor op de 200 graden.
2. Pel en snipper de ui. Bak de ui en knoflook met een scheut olie tot de ui glazig is.
3. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijdt het in blokjes. Doe de paprika in de pan en bak deze 2 minuten mee.
4. Voeg de cayennepeper, komijn en koriander toe.
5. Laat de bonen uitlekken en voeg ze samen met de tomatenblokjes en tomatenpuree toe.
6. Breng op smaak met zout en peper.
7. Schep het mengsel in een ovenschaal. Steek daar speels wat tacochips in. Daarover verdeel je de geraspte kaas.
8. Zet de ovenschotel 30-35 minuten in de voorverwarmde oven totdat de kaas een bruin laagje krijgt.
Zo maak je de guacomole
1. Snijd de avocado’s in de lengte door. Verwijder de pit en lepel de avocado’s uit. Snipper de ui, en snijd de tomaat en rode peper fijn (ik heb de pitjes niet gebruikt, maar zou wel kunnen qua pittigheid). Pers de knoflook.
2. Pureer met een staafmixer of blender het vruchtvlees van de avocado, knoflook, rode peper, 2/3 van de ui en de helft van de tomaat en limoensap tot een bijna glad mengsel.
9. Voeg de rest van de ui en blokjes tomaat toe en roer dit door het mengsel
Serveer de Mexicaanse bonenschotel met een frisse salade en guacomole
Buen Apetito!
Voedingswaarde per portie:
550 kcal
17 g eiwit
45 g koolhydraten
23 g vet
7 g vezels