Zelf ben ik er gek op om producten die je voor veel geld in de supermarkt koopt zelf te kunnen maken. Deze gezonde en lekkere notenpasta is daar een voorbeeld van.
Naast pinda’s kan je ook van andere noten pasta’s maken voor op de boterham. Walnoten, cashewnoten, amandelen, pecannoten etc. ze zijn allemaal geschikt. Hierin kan je eindeloos variëren. Hou je meer van pindakaas? Ook dit kan je zelf maken met pinda’s met de onderstaande bereidingswijze.
DEZE COMBINATIE IS MIJN FAVORIET. DIT HEB JE NODIG:
100 gram amandelen
100 gram cashewnoten
Scheutje olie zoals sesamolie of olijfolie (alle soorten zijn geschikt)
Snufje zout (naar smaak)
Keukenmachine of blender
1. De bereidingswijze is erg gemakkelijk: doe de noten en een scheutje olie (en een snufje zout naar smaak) in de keukenmachine (of blender) en zet die aan, zo’n 15 minuten (exacte tijd is afhankelijk van de hoeveelheid noten en de kracht van je keukenmachine). Echt, meer hoef je niet te doen. In het begin zie je alleen maar stof en gehakte noten, maar dat is normaal.
2. Na een paar minuten is er een soort meel ontstaan dat tegen de zijkanten van je keukenmachine aan gaat zitten. Zet de keukenmachine even uit en schraap het meel van de zijkanten.
3. Zet de keukenmachine opnieuw aan en zie hoe het mengsel langzaam begint te klonteren en na een minuut of 10 langzaam de consistentie van een pasta begint te krijgen. Laat de pasta nog een paar minuten doormalen tot de consistentie romig is geworden. Wanneer je van grove stukjes in je notenpasta houdt kan je de keukenmachine eerder uitzetten.
Eet smakelijk!
VOEDINGSWAARDE PER PORTIE (15 GRAM)
Energie : 97 kcal
Eiwitten: 3 gram
Koolhydraten: 2 gram
Vetten: 8,3 gram
– Waarvan verzadigd : 1,1 gram
– Waarvan onverzadigd: 6,6 gram
Notenpasta past in een cholesterolverlagend- en koolhydraatarm dieet.