Tijd voor een heerlijke herfstige ovenschotel met rode kool, appeltjes en draadjesvlees.
Het kost even tijd om het te maken, maar het is absoluut de moeite waard! Je kunt ervoor kiezen de rode kool en het draadjesvlees een dag van te voren klaar te maken, dan smaakt het nog lekkerder! De schotel is voor 4 personen.
Wat heb je nodig?
Ingrediënten rode kool:
• 1 rode kool of 2 zakjes (à 350 g) voorgesneden rode kool
• 3 zoetzure appels (Goudrenetten, Elstar)
• 1 kaneelstokje of 1 theelepel kaneel
• 3 kruidnagels
• 1 grote of 2 kleine laurierblaadjes
• 3 eetlepels bruine suiker
• scheutje azijn
• 1/4 liter water
Ingrediënten stoofvlees:
• 3 uien
• 400 gram bieflappen (of voor de liefhebber sukadelappen)
• 400 ml runderbouillon
• 1 laurierblad
• 2 theelepels gedroogde tijm
• 1 eetlepel bloem
• scheutje rode wijn
Overige ingrediënten:
• 500 gram aardappelen
• 1 eetlepel mosterd
• scheutje melk (ongeveer 100 ml)
• klontje roomboter
• peper en zout
BENODIGDHEDEN
-Ovenschaal
Hoe maak je het?
Bereiding rode kool
Breng de rode kool in het water aan de kook. Voeg vervolgens de laurierblaadjes, kruidnagels en kaneel toe (tip: prik de kruidnagels in de laurierblaadjes, je kunt ze dan later makkelijker eruit halen). Schil intussen de appels en snijd ze in blokjes. Doe de appels na ongeveer 15 minuten koken bij de rode kool. Voeg gelijk de bruine suiker toe en azijn. Laat alles op laag vuur ca. 30 minuten sudderen. Giet de rode kool af en verwijder de kruidnagels, laurierblaadjes en evt. kaneelstokje.
Bereiding stoofvlees
Snijd de ui fijn en snijd de bieflappen in stukken. Verhit een klont boter in de braadpan en bak hier de uien even in aan. Voeg de bieflappen toe en bak ze rondom mee tot ze bruin zijn. Voeg de bloem toe en roer even goed door. Voeg daarna de bouillon, laurier, peper, tijm en wijn er bij en laat dit met de deksel op de pan circa 2 uur sudderen tot het vlees mooi gaar is en uit elkaar valt. Schep het vlees tijdens het sudderen af en toe om. Verwijder hierna het laurierblad.
Bereiding stoofschotel
• Schil de aardappelen en kook ze gaar. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Meng de gestampte aardappelen met een scheut melk, mosterd, peper en zout.
• Verwarm de oven voor op 200ºC, vet een ovenschaal in.
Verdeel het stoofvlees over de bodem van de ovenschaal. Verdeel hierover de voorgegaarde rode kool. Schep als laatste de aardappelpuree erop.
• Verwarm de schotel 30 minuten in de oven.
Eet smakelijk!
Voedingswaarde per portie:
Energie: 530 kcal
Eiwitten: 24 g
Koolhydraten: 56 g
Vetten: 23 g vet
Waarvan verzadigd: 10 g
Vezels: 3 g