Een lekkere ovenschotel met sperziebonen, pastinaak en gehakt. Doordat je de aardappelen deels vervangt door pastinaak bevat deze minder koolhydraten dan normaal. Je kunt de resterende aardappelen eventueel ook nog vervangen door knolselderij, dan bevat deze ovenschotel nog minder koolhydraten.
De pastinaak is familie van de wortel, maar heeft een lekkere zoetige, anijsachtige smaak. Hij is wit van kleur en wordt daarom ook vaak ‘witte peen’ genoemd.
Wat heb je nodig? (4 personen)?
• 500 g sperziebonen
• 300 g aardappelen
• 2 pastinaken (ca. 250-300 g)
• 1 ui
• 1-2 teentjes knoflook
• 1 el mosterd
• 1 tl paprikapoeder
• snufje cayennepeper
• 300 g rundergehakt
• 50 g geraspte (boeren)kaas
• olijfolie
• peper en (jozo)zout
Zo maak je:
- Schil de aardappelen en pastinaken. Snijd deze in grove stukken en doe ze in een pan. Kook of stoom ze in 15-20 minuten gaar.
- Haal de uiteinde van de sperziebonen en breek ze doormidden. Kook of stoom ze in 12-16 minuten gaar.
- Snij de ui fijn en braad deze zachtjes aan in een pan met olie. Braad het gehakt mee samen met de uitgeperste knoflook, mosterd, paprikapoeder, cayennepeper en zout. Voeg daarna de gekookte sperziebonen toe en roer alles goed door elkaar.
- Giet de aardappelen en pastinaak af en vang het kookvocht op. En nu ga je stampen: voeg beetje bij beetje net zoveel kookvocht toe totdat er een romige puree ontstaat. Breng de puree op smaak met wat peper en zout.
- Doe een laag puree onderin onderin een kleine ovenschaal. Schep de sperziebonen en het gehaktmengsel er bovenop en leg dan weer een laag puree overheen. Bestrooi tot slot met de geraspte kaas. Zet je schotel 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Voedingswaarde per portie:
Energie: 415 kcal
Eiwit: 27 g
Koolhydraten: 27 g
Vetten: 10 g
Voedingsvezels: 7 g