Wist je dat de pompoen familie is van de komkommer en meloen? Pompoenen leveren weinig calorieën maar wel veel vezels. Een vervelend klusje is de pompoen snijden. Door de pompoen ongeveer 10 minuten te koken is het snijden van de pompoen daarna een peulenschilletje. Deze pompoen soep smaakt heerlijk bij een broodje bij de lunch!
Wat heb je nodig voor 6 porties?
-1 flespompoen
-1 ui
-1-2 teentjes knoflook
-paar druppeltje tabasco
-1 groentenbouillonblokje (van Zonnatura bijvoorbeeld)
-sap van een halve citroen
-1 tl gemalen gember (ook wel Laos genoemd, verkrijgbaar bij de supermarkt)
-125 ml zure room
-peper
-olijfolie
Zo maak je het:
1. Was de pompoen en verwijder eventuele oneffenheden, schillen is niet nodig. Kook de pompoen in zijn geheel ongeveer 10 minuten. Door de pompoen even te koken wordt het een stuk makkelijker de pompoen de halveren, de pitjes eruit te halen en in stukjes te snijden.
2. Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in wat olijfolie.
3. Voeg de gember toe en bak dit kort mee. Door verhitting komen de smaken extra vrij.
4. Voeg de pompoen, water (ongeveer een liter) en het bouillonblokje toe.
5. Breng de soep aan de kook en laat de pompoen in zo’n 15 minuten gaar en zacht koken.
6. Pureer de soep glad met een staafmixer of blender.
7. Voeg het sap van een halve citroen toe en breng de pompoensoep eventueel verder op smaak met een paar druppels tabasco en/of peper.
8. Verdeel de pompoensoep over een kom en maak het af met een lepel zure room.
Variatietips:
- Vervang de gember door 2 theelepels kerrie
- Voeg een blikje tomatenblokjes toe
- Maak een oosterse pompoensoep: fruit 1 eetlepel currypasta mee met de ui en knoflook en vervang 400 ml water door 1 blikje kokosmelk. Garneer de soep met verse koriander.
Voedingswaarde per portie:
Energie: 100 kcal
Eiwitten: 2 gram
Koolhydraten: 5 gram
Vetten: 8 gram vet
Waarvan verzadigd: 3 gram