Inmiddels eet ik (Yteke) nu twee jaar geen vlees meer. Het vlees mis ik niet zolang ik een soort van derde component bij de aardappelen en groente eet. Daarom dit lekkere recept van de rode bietenburgers. Heerlijk bij de traditionele Hollandse pot of lekker tussen een broodje met sla, plakjes avocado, -mango en knoflookmayonaise als lunch. Deze burger is gemakkelijk te maken en zo klaar.
Wat heb je nodig voor 4 bietenburgers?
• 250 gram rode bieten (bijvoorbeeld voorgekookt en verpakt).
• 125 gram havermout
• 1 groot ei (of 2 kleine eieren)
• 1 (rode) ui
• 100 gram feta kaas
• 1 teentje knoflook
• 1 eetlepel olijfolie
• bakboter of olie om in te bakken
• paar blaadjes verse basilicum
• snufje peper en zout naar smaak
Zo maak je het:
1. Schil de rode bieten zo nodig en snij ze in kleine stukjes. Snij de ui en knoflook fijn.
2. Meng het geheel in een kom of in de keukenmachine.
3. Voeg de havermout, het ei en de olijfolie toe en meng het tot het één geheel is.
4. Snij de feta ook in kleine blokjes en hak de basilicum fijn. Voeg dit als laatste toe aan het mengsel.
5. Voeg eventueel naar smaak een snufje zout en peper toe .
6. Kneed het mengsel met je handen tot het de vorm van een burger heeft. Je kunt hiervoor ook plastic folie gebruiken.
7. Laat het geheel een half uur apart staan zodat alle ingrediënten aan elkaar blijven plakken.
8. Bak hierna de burgers aan elke kant ongeveer 5 min op laag-middel vuur tot ze goudbruin zijn.
Tip: Erg lekker bij zoete aardappel uit de oven
Voedingswaarde per bietenburger:
Energie: 298 kcal
Eiwitten: 12,9 gram
Koolhydraten: 28 gram
Vetten: 14,7 gram
Waarvan verzadigd: 5 gram
Voedingsvezel: 5,1 gram
In vergelijking een normale bereide hamburger bevat 100 kcal extra, bijna 2 keer zoveel vet en 2 keer zoveel verzadigde vetten en geen voedingsvezels!