Zin in een lekker Indonesisch recept? Probeer dan deze gezondere (en tevens vegetarische) variant op gado gado!
Wat heb je nodig voor 4 personen?
– 4 el sojasaus (is er ook natriumarm, voor mensen met een hoge bloeddruk/nierfalen)
– 3 cm verse gember
– 1 tl korianderzaad
– 1 teentje knoflook
– 1 stengel citroengras
– 1 sjalotje
– 1 tl sesamolie
– 300 g tempé
– 2 middelgrote aardappels
– 250 g taugé
– 100 g verse spinazie
– 200 g sperziebonen
– 1 komkommer
– 2 eieren
– 1 Spaans pepertje
– 8 el 100% pindakaas
– 3 el citroensap
BENODIGDHEDEN
– blender of staafmixer
– bakplaat met bakpapier
– oven
Zo maak je het:
– Maak de marinade voor de tempé door de sojasaus, gember, korianderzaad, schoongemaakte knoflook, citroengras, grof gesneden sjalotje en de sesamolie goed te mengen in een blender of met de staafmixer. Snij de tempé in dunne repen en meng de marinade erdoor. Laat dit minimaal een half uur afgedekt in de koelkast staan.
– Verwarm de oven voor op 180 °C.
– Schil ondertussen de aardappels in partjes en kook deze 10 minuten in water. Was de taugé en spinazie en doe ze in een vergiet. Giet de aardappels af in hetzelfde vergiet (over de taugé en spinazie heen).
– Maak de sperziebonen schoon en punt ze, kook daarna 8 minuten. Giet de boontjes af en spoel af met koud water.
– Snij de komkommer in plakjes. Kook de eieren in 10 minuten hard. Pel en snij de eieren in partjes.
– Verdeel de gemarineerde tempé over een met bakpapier beklede ovenschaal en zet deze in het midden van de voorverwarmde oven. Schep de tempé regelmatig om zodat hij gelijkmatig gaart. Haal deze na 15-20 minuten uit de oven. De tempé is klaar als deze mooi bruin en krokant is.
– Snij het pepertje fijn.
– Verwarm in een (steel) pannetje de pindakaas met citroensap en het pepertje. Roer er ca. 1,5 dl water door tot het een dikke saus is.
– Verdeel de aardappels, taugé, spinazie, boontjes, komkommer, tempé en plakjes ei over een grote platte schaal. Giet de helft van de saus erover en de rest in een schaaltje ernaast.
Eet smakelijk! Eet je koolhydraatbeperkt, laat dan de aardappelen weg en kook een extra eitje.
Voedingswaarde per portie:
Energie: 475 kcal
Eiwit: 24 g
Koolhydraten: 30 g
Vetten: 27 g
waarvan verzadigd: 4 g
waarvan onverzadigd: 23 g
Voedingsvezel: 11 g