We komen al aardig dicht bij de donkerste dag van het jaar, 21 december. De afgelopen maanden heeft de zon zich weinig laten zien. Wanneer de “r” in de maand komt, is er in Nederland steeds minder zonlicht. Dit in combinatie met het feit dat we ook allemaal wat vaker binnen zitten, zorgt ervoor dat we minder vitamine D aanmaken.
Hoe kom ik aan vitamine D?
Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. Vitamine D zit ook in eten; voornamelijk in vette vis en in kleine hoeveelheid in vlees, eieren en roomboter. Daarnaast wordt vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.
Waar heb ik vitamine D voor nodig?
Vitamine D zorgt ervoor dat calcium en fosfor beter opgenomen worden in het lichaam. Het is belangrijk voor sterke botten en tanden. Voldoende inname van vitamine D verlaagd het risico op osteoporose (botontkalking) op latere leeftijd. Daarnaast speelt het ook een rol bij de ondersteuning van de weerstand en zorgt het voor spiersynthese (aanmaak van spieren). Als je op lange termijn te weinig vitamine D binnenkrijgt kan dat voor problemen zorgen, voornamelijk bij ouderen. Ook kan een tekort aan vitamine D leiden tot depressieve gevoelens en vermoeidheid.
Wanneer heb je extra vitamine D nodig?
Voor jonge kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur en zwangere vrouwen geldt het advies om extra vitamine D te nemen. Nu hoor ik je denken.. “maar hoe zit het dan met de rest van de mensen?!” Dat is een goede vraag. Want wat blijkt, bijna 60% van de Nederlandse bevolking heeft een tekort aan vitamine D in de winter. Hieronder vallen ook relatief jonge mensen.
Wanneer je gevarieerd eet maar bijvoorbeeld een baan hebt waarbij je weinig buiten komt, maak je in de herfst- en wintermaanden onvoldoende vitamine D aan. Ook als je niet in de risicogroepen valt. Je mag dan een supplement van 10 mcg vitamine D aanvullend gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar bij de apotheek of drogist in druppel- en pil vorm. Goedkopere huismerken zijn even goed als A- merken.
Wist je dat….
• Ouderen met een leeftijd boven de 70 jaar 20 mcg vitamine D extra geadviseerd wordt?
• Vitamine D voor komt in de voeding in twee vormen? Namelijk D2 (ergocarciferol) en D3 (cholecalciferol). Cholecalciferol heeft een iets sterkere werking, dus kies bij voorkeur voor dit supplement.
• Vitamine D in de darm het beste opgenomen wordt als er ook vet of olie aanwezig is? Daarom wordt het ook een vetoplosbare vitamine genoemd.
• Nadelige effecten als gevolg van een overmaat aan vitamine D zeer zeldzaam zijn?
Ik hoop dat ik je wat meer heb kunnen leren over vitamine D. Wie gebruikt extra vitamine D in de donkere maanden? Of wie is van plan om extra vitamine D te gaan gebruiken? Laat het weten in de reacties!