Deze zelfgemaakte falafel is een mooie vleesvervanger omdat het gemaakt is van kikkererwten (peulvruchten). Peulvruchten bevatten veel eiwitten, langzame koolhydraten, vezels, B- vitamines en mineralen. Daarnaast heeft de teelt en productie van peulvruchten een lage milieu- en klimaat belasting.
Wat heb je nodig voor 10 balletjes?
– 400 g kikkererwten
– 1 ei
– 1 teen knoflook
– 1 ui
– een handje verse peterselie
– 1 theelepel korianderpoeder
– 1 eetlepel komijnpoeder
– 3 eetlepels olijfolie
– peper
– zout
BENODIGDHEDEN:
– keukenmachine, hakmolen of staafmixer
– koekenpan
Zo maak je het:
– Verwarm 1 eetlepel olie in een koekenpan.
– Bak de ui samen met de knoflook, korianderpoeder, komijn, een peper en zout naar smaak totdat de ui gefruit is.
– Giet het water uit de pot van de kikkererwten en dep ze droog.
– Doe de kikkererwten in een keukenmachine of hakmolen samen met het ui-mengsel, de peterselie en het ei en meng tot een grof mengsel.
– Maak van het mengsel met je handen 10 gelijke balletjes.
– Verwarm de rest van de olie in de pan en doe de falafel balletjes in de pan.
– Bak de falafel balletjes om en om in 10 minuten totdat ze mooi goudbruin zijn.
Je kan de falafel balletjes door een salade doen, of bijvoorbeeld in een (volkoren) wrap of pitabroodje. Het is ook lekker om het te dippen in wat zelfgemaakte tzatziki als snack in het weekend. Kortom, genoeg variatiemogelijkheden.
Voedingswaarde per falafel balletje:
Energie: 85 kcal
Eiwitten: 4 g
Koolhydraten: 6 g
Vetten: 5 g
Vezels: 3 g