Hummus is een spread gemaakt van hoofdzakelijk kikkererwten. Kikkererwten zijn peulvruchten. Ze bevatten veel vezels, eiwitten en B-vitaminen en mineralen. Tegenwoordig breidt het assortiment aan verschillende soorten hummus zich flink uit. Maar wist je dat je dit ook heel makkelijk zelf kan maken? Deze zelfgemaakte hummus is een stuk gezonder dan de kant- en klare variant uit de supermarkt. En het leuke is, je kan er eindeloos mee variëren.
Dit heb je nodig
– 200 g kikkererwten
– 5 eetlepels sesamzaad
– 2 teentjes knoflook
– 1 eetlepel Griekse yoghurt
– 2 eetlepels olijfolie extra vierge
– 3 eetlepels citroensap
– 1 eetlepel paprikapoeder
– snufje cayennepeper
– 2 takjes peterselie
BENODIGDHEDEN
– hakmolen
En zo maak je het:
– Rooster het sesamzaad in 2 minuten in een koekenpan zonder olie of boter totdat ze goudbruin zijn. Halveer de knoflook. Pureer in de keukenmachine de kikkererwten met 2-3 eetlepels water, het sesamzaad, de knoflook, yoghurt en 1 eetlepel olie tot een gladde crème.
– Voeg het citroensap toe en pureer het nog eens kort. Breng de hummus op smaak met de cayennepeper, paprikapoeder en zout.
– Schep over in een bakje of kom. Bedruppel met de rest van de olie en bestrooi met de paprikapoeder. Snijd de peterselie fijn en strooi over de hummus.
Lekker op bijvoorbeeld een vezelrijke cracker, snee brood of als dip voor rauwkost. Je kan uit dit recept ongeveer 15 porties halen.
Je kan variëren met alle kruiden en producten die je maar lekker vindt. Denk aan ras en hanout, harissa, kerrie, pompoen, zongedroogde tomaat en als je een wat zoetere variant wil kan je er cacao en wat verse dadels aan toevoegen.
Voedingswaarde per portie (20 g):
Energie: 50 kcal
Eiwitten: 2 g
Koolhydraten: 2 g
Vetten: 4 g
waarvan verzadigd: 1 g
waarvan onverzadigd: 3 g
Voedingsvezels: 2 g