Een heerlijk recept voor zoete aardappelfriet uit de oven. De zoete aardappel of bataat is, anders dan de naam doet vermoeden, geen familie van de aardappel, die tot de nachtschadefamilie behoort. De zoete aardappel is een inulinehoudende knol.
De zoete aardappel bevat in tegenstelling tot de aardappel (die zetmeel bevat) inuline. Inuline verteert langzamer dan zetmeel en de vrijgekomen glucose uit de zoete aardappel wordt daarom langzamer opgenomen in het bloed wat gunstig is voor mensen met diabetes of wanneer je koolhydraatarm eet.
Zoete aardappel uit de oven is mijn (Janneke) favoriet, de smaak blijft dan het beste behouden.
INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN
3 grote zoete aardappelen
1 tl paprikapoeder
1 tl komijn
2 eetlepels olie
zout
ZO MAAK JE ZOETE AARDAPPEL FRIET UIT DE OVEN
Zo maak je het
• Verwarm de oven voor op 200 graden.
• Was de zoete aardappel en verwijder oneffenheden met een mesje. Ik schil de aardappelen niet, maar als je dit fijner vindt, kan dit natuurlijk wel.
• Snij de zoete aardappel in plakken en vervolgens in repen van ongeveer 0,5 cm dikte.
• Doe de frieten in een kom en voeg alle specerijen en olie toe.
• Hussel het geheel goed door elkaar en spreid de frieten uit over een bakplaat bekleed met bakpapier.
• Bak de zoete aardappel friet in ongeveer 40 minuten goudbruin in de oven.
• Meng het tussentijds even door elkaar, zodat alle zijdes krokant worden.
Lekker erbij met bijvoorbeeld een salade en kip!
VOEDINGSWAARDE PER PORTIE
Energie: 195 kcal
Eiwitten: 1,15gram
Koolhydraten: 31 gram
Vetten: 5 gram
Waarvan verzadigd vet: 1 gram
Vezels: 3,5 gram