De lekkerste ontdekking van de herfst is ‘pompoen’! Ontzettend lekker te combineren met zuurkool en samen zijn ze een gezonde koolhydraatarme combinatie. De zuurkool pompoenschotel is heerlijk te maken dit weekend wanneer de wind hard waait en het regent buiten. Geniet van die verrassend frisse en smaakvolle recept. Dit recept is voldoende voor vier personen.
Wat heb je nodig om een zuurkool pompoen ovenschotel te maken?
• 750 gram zuurkool
• 900 gram pompoen (=1,5 pompoen schoongemaakt)
• 1 rode ui
• 175 gram spekblokjes
• 1 theelepel paprikapoeder
• 125 ml crème fraîche
• 1 blokje tuinkruidenbouillon
• peper
• dille en tijm naar smaak
• 150 gram geraspte kaas
• 75 gram rucola
Hoe maak je het
1. Kook de zuurkool ong. 20 minuten in een bodem water.
Was ondertussen de pompoen, schraap met een lepel de pitten eruit en snijd in grove stukken. Schillen is niet per se nodig en erg smaakvol in het gerecht. Kook d pompoen gaar in 10-15 min in een kleine laag water.
2. Bak de ui, de paprikapoeder en spekjes tezamen in een beetje boter of olie.
3. Wanneer het allemaal lekker staat te pruttelen rasp dan de kaas en vet alvast een ovenschaal in.
4. Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet.
5. Wanneer de pompoen gaar genoeg is giet deze dan af. Stamp de pompoen tot een mooie gladde puree, met behulp van een stamper of staafmixer. Roer de crème fraîche door de hier dan door.
6. Leg eerst een dun laagje zuurkool op de bodem van de ovenschaal, strooi daar dille en tijm overheen. Meng daarna de rest van de zuurkool door de pompoenpuree. Breng deze extra op smaak met het bouillonblokje in poeder erdoor te mengen. Voeg ook eventueel wat peper toe.
7. Verdeel de helft van de puree over het laagje zuurkool, vervolgens het ui-spek-mengsel en vervolgens de rest van de puree. De toplaag wordt de geraspte kaas.
8. Bak de zuurkool pompoen ovenschotel 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden (hete lucht 180 graden), tot de kaas mooi goudgeel is.
9. Een serveertip is om de rucola te verdelen over 4 borden en serveer een stuk van de smakelijke oranje ovenschotel daarboven op.
Eet smakelijk!
Voedingswaarde per portie:
Energie: 409 kcal
Eiwitten: 21 gram
Koolhydraten: 6,6 gram
Vetten: 31,2 gram
Waarvan verzadigd: 17,5 gram
Voedingsvezels: 8,7 gram